duminică, 2 septembrie 2012

Hernia de disc, vindecata fara cutit

Hernia de disc, vindecata fara cutit Dr. VIOREL MASTAC - Chisinu


Hernia de disc, vindecata fara cutit Dr. VIOREL MASTAC - Chisinau 
"Cu cat omul se misca mai putin, cu atat pierde din putere si apar bolile"

- medic kinetoterapeut, specialist in recuperarea aparatului locomotor -

Un accident cu noroc

- D-le dr. Mastac, renumele dvs. a ajuns pana in Romania. Sunteti un specialist al recuperarilor medicale in unele afectiuni ortopedice grave. Pe ce se bazeaza succesul dvs. in aceste tratamente?

- Intr-adevar, ma ocup de multi ani de recuperarea fizica a aparatului locomotor, in special de reabilitarea herniilor de disc, a scoliozelor, recuperarea dupa anumite interventii chirurgicale etc. Acest program l-am dezvoltat impreuna cu profesorul meu, care, la un moment dat, a suferit un grav accident de circulatie si a avut nevoie de proteze de sold, deoarece avea oasele bazinului complet zdrobite si nu mai putea sa mearga. A facut operatia in Statele Unite si, dupa doua zile, s-a dat jos din pat si a inceput sa mearga, tinandu-se de peretii spitalului. Medicii si asistentele au intrat in panica, i-au spus ca-si face mai mult rau, dar n-au avut cu cine sa se inteleaga... Totusi, in circa doua saptamani, era complet recuperat - putea sa mearga pe propriile picioare. Explicatia: un program de miscare salvator, aplicat imediat. Dansul stia foarte bine ce inseamna o sedere prelungita la pat si nu voia sa se confrunte cu problemele pe care le vazuse la atatea mii de pacienti... Se stie ca in prima luna dupa o astfel de trauma, pacientul de obicei ramane intins; maseurul si kinetoterapeutul vin in salon, fac miscari simple cu membrele afectate, ca sa le puna in functie articulatiile si muschii. Dar puterea musculara trebuie, si ea, dezvoltata. Pacientul trebuie sa faca din ce in ce mai multa miscare, sa faca exercitii in sala de forta, pentru a-si tonifia musculatura atrofiata. Ei bine, profesorul meu si-a facut, din experienta proprie, un program de exercitii, care nu numai ca i-au redat imediat mobilitatea, ci care l-au si ajutat sa treaca cu succes peste acea interventie chirurgicala dificila. Pornind de la succesul sau, am elaborat impreuna miscari si exercitii specifice anumitor afectiuni. Am pornit de la concluzia ca majoritatea bolilor de care ne ocupam sunt influentate pozitiv de o buna circulatie sanguina si - implicit - de hranirea corespunzatoare a tesuturilor din zona. Din cauza durerilor, bolnavii au tendinta sa-si tina membrele imobilizate, ceea ce favorizeaza anchiloza. Or, in acest caz, lipsa miscarii agraveaza boala, deoarece nutrientii din sange nu mai ajung in acea zona. Prin exercitiile pe care le aplicam, bolnavii isi activeaza circulatia locala, ceea ce ajuta la reducerea inflamatiilor si durerilor, la eliminarea produselor metabolice si la refacerea articulatiilor afectate. Pare simplu, dar procesul in sine este extrem de complicat, deoarece fiecare pacient este unic: are o anumita boala, un sistem imunitar specific, boli asociate etc., de care trebuie sa tinem cont atunci cand elaboram programul de exercitii.
Mai sunt si unele afectiuni din domeniul traumatologiei care, din pacate, nu se vindeca, dar si in aceste cazuri trebuie mentinuta mobilitatea pacientului si limitata evolutia bolii. Coxartroza este un exemplu in aceasta privinta. Boala nu se trateaza. Decat sa se ajunga la operatie, sa fie schimbata articulatia, mai bine sa-i opresti pacientului boala la un nivel acceptabil, astfel incat sa se mentina singur prin muschi, prin forta fizica, prin intinderea articulatiilor si a ligamentelor, ca sa poata sa mearga, sa nu se chinuie de durere. Acelasi principiu se aplica si la coloana vertebrala, care are multe functii: faciliteaza mersul, permite aplecarea si rasucirea trupului in dreapta, stanga, inainte, inapoi. Multa lume sta la birou, la calculator, la volan sau in picioare foarte mult timp. Cu cat mai putin se misca omul, cu atat el pierde din putere si apar bolile: tasarea vertebrelor, dezvoltarea ciocurilor pe coloana, aparitia multor boli ale organelor interne, care nu sunt legate de alimentatie sau de vreo influenta toxica, sunt date de dereglari ale coloanei vertebrale! Explicatia? Sistemul nervos central si periferic nu mai sunt corelate, iar rolul lor este tocmai acela de a face corelarea organelor interne. Sunt multe cazuri cand medicii generalisti trimit pacientii la kinetoterapeuti, pentru ca ei nu ii pot trata. De exemplu, daca un pacient are dureri de inima, cand i se face electrocardiograma sau examinare Doppler, se constata ca nu este afectata inima, ca organ; doar activitatea ei este perturbata, din cauza unor factori externi. Adeseori, prin simpla schimbare a miscarii coloanei vertebrale, intreg organismul este pus in functiune: creste activitatea sistemului hormonal, se imbunatateste activitatea sistemului endocrin, iar durerile dispar! Starea generala a pacientului poate fi reglata prin miscare, astfel fiind stimulat intregul metabolism. Cand se pune in miscare tot organismul, el are capacitatea sa se regleze singur. Dar cate putin; nu este posibil sa se regleze foarte repede, pentru ca sistemul este foarte complicat si trebuie sincronizata activitatea organelor interne. De asemenea, trebuie evitata si suprasolicitarea organismului, nu se pot face antrenamente timp de 8 ore pe zi...

E imposibil ca hernia de disc sa fie vindecata fara miscare

- Ce metode aplicati pentru tratarea herniei de disc?

- Se stie ca hernia de disc apare in urma unei traume, la ridicarea unei greutati mari, la o miscare brusca etc. Zona unde s-a format hernia de disc este foarte rau alimentata de organism, pe parte sanguina. O irigare sanguina deficitara inseamna in primul rand un deficit de apa, care reprezinta circa 80% din disc, dar si de microelemente, care ajuta musculatura sa lucreze optim. In acelasi timp, daca muschii sunt supraincordati, spatiile dintre ei (prin care trec vasele sanguine si nervii din regiune) sunt supuse presiunii si circulatia sanguina este obstructionata. In plus, toate produsele metabolice - in special sarurile care trebuie eliminate din acea regiune - raman pe loc si se depun pe ligamente, tendoane etc. Placile formate de saruri se rup la un moment dat, la o miscare brusca, si provoaca dureri mari. Orice miscare da dureri insuportabile. De asemenea, apar si intreruperi ale impulsurilor nervoase, in cazul in care nervii sunt presati din cauza tasarii discului.
Este bine sa se stie ca discul vertebral nu doare; el are doar functia de amortizor intre doua vertebre, astfel incat sa nu se distruga cand se ating una de alta. Cand presiunea e mare, la ridicarea unui obiect greu, de exemplu, discul crapa. Aceasta este o problema mare. Pentru a se astupa crapatura aceea, pentru ca organismul sa inceapa procesul de regenerare, intreaga zona trebuie sa lucreze la parametrii maximi. Multi medici prescriu medicamente, fara a recomanda pacientului si miscare. Cum sa tratezi o asemenea afectiune cu medicamente ori cu masaj? Imposibil!
Prin forta fizica, prin exercitii cu greutati, noi punem in miscare muschii coloanei vertebrale. Miscarile sunt specifice, trebuie sa cunosti foarte bine anatomia. Atunci cand incep sa lucreze, muschii cer organismului alimentatie in regiune - sanguina si nutritiva. Automat, aceasta alimentatie ajunge si la discul vertebral, ceea ce ajuta la refacerea lui.
In afara exercitiilor specifice, recomandam si tratamentul cu gheata, baile reci etc. Multi pacienti mi-au spus ca le-a adus mari beneficii aplicarea de gheata in regiunea lombara sau baia rece, de 10 secunde. Sunt situatii care agraveaza boala si altele care sunt benefice, pe care pacientul trebuie sa le cunoasca.

- Cat dureaza tratamentul?

- Terapia de baza dureaza trei, patru luni sau mai mult, deoarece muschii raspund diferit la fiecare persoana. Pacientul este avertizat ca va fi foarte greu. Cand durerile sunt insuportabile, poate lua un calmant; important este sa nu renunte la exercitii si sa incerce sa repare discul pe cale naturala, deoarece in majoritatea cazurilor operate (circa 95%!) se ajunge la recidive. Dupa ce le invata bine, pacientul trebuie sa faca singur exercitiile, acasa, toata viata. Cine vrea gaseste 15-20 de minute dimineata si seara pentru a face miscare. Omul bolnav va face exercitii fizice de frica si ca sa scape de dureri, dar un om sanatos ar trebui sa le faca de placere, stiind ca il pot ajuta in viata de zi cu zi.
Hernia de disc, vindecata fara cutit Dr. VIOREL MASTAC - Chisinau

Din datele mele, numai in Bucuresti sunt circa 10.000 de pacienti cu hernie de disc. Acesti pacienti au fost tratati de multe ori - au stat in spital si au facut tratament de cel putin doua ori pe an. De aceea, ar fi bine sa se indrepte spre kinetoterapie, pentru a-si rezolva problema. Facand o comparatie intre doi oameni de 60 de ani, puteti observa ca cel care nu a facut miscare niciodata merge cocosat, in baston, iar cel care a facut gimnastica si a avut o alimentatie echilibrata alearga liber. Putem alege singuri cum sa aratam la batranete...

- Tratamentul este eficient si la persoanele in varsta, care nu prea mai pot face gimnastica?

- Totul depinde de varsta si de starea generala a pacientului. Fiziologic, totul esteschimbat - organismul imbatraneste, merge spre distrugere, e foarte greu sa-l intorci din drum. La femei, intervine si osteoporoza, care apare chiar si la 40 de ani. In aceste cazuri, tratamentul merge mai greu, dar totusi are efecte.

In curand, si la Bucuresti

- Lucrati cu pacientii dvs. intr-un cabinet de kinetoterapie?

- Nu, eu prefer sala de forta - e mult mai convenabil. Pacientul vine cu toate analizele si investigatiile pe care le are, eu ii controlez articulatiile, miscarile, investighez durerile (in ce pozitie apar, la ce miscare), apoi recomand investigatii suplimentare, daca este cazul. Ma preocupa si bolile cronice de care sufera pacientul, pentru ca daca face miscari incorecte sau efort in exces, poate agrava acele boli. Pe parcurs, il invat cum se face corect miscarea. Totul trebuie facut cu rabdare, bolnavul invata cateva exercitii pe zi. Gimnastica dimineata si seara, sala de forta macar de doua ori pe saptamana, bai reci si, pana la urma, pacientul scapa de cutit. Sunt persoane care se tem de durere, nu o suporta. Unii pacienti renunta din aceasta cauza. Dar la cei hotarati, durerea scade cu timpul, pe masura ce fac miscarile.

- In ce afectiuni ati avut cele mai bune rezultate?

- Practic, rezultate bune se vad in: * boli ale aparatului locomotor - hernii de disc, artroze, coxartroze, gonartroze, artroze intervertebrale, osteocondroze, scolioze, tendinite, plexite, sindrom vertebro-bazilar, spondiloze, periartrite scapulo-humerale, bursite, lombalgii, lombosciatalgii, sindrom Reitter, artrite psoriazice etc.; * afectiuni ortopedice traumatice (luxatii, entorse, fracturi); * boli neurologice - in special recuperari dupa accidente vasculare cerebrale; * boli cardiovasculare - pentru cresterea rezistentei la efort si imbunatatirea capacitatii cardiace si a sistemului respirator; * boli metabolice - de exemplu osteoporoza sau obezitatea; * boli ale organelor interne, cauzate de dereglari metabolice; * boli reumatismale, in special poliartrita reumatoida; * recuperari dupa interventii chirurgicale cu imobilizarea pacientului timp indelungat la pat, cand apare atrofia musculara.

- Ce exercitii ar trebui sa faca oamenii sanatosi ca sa-si mentina coloana vertebrala in forma?

- Este bine sa luam exemple din natura. Pisica, dupa ce se trezeste, nu face nici o miscare pana ce nu se intinde, se arcuieste putin. Asa ar trebui sa facem si noi, nu sa ne grabim sa sarim din pat. Trebuie sa ne trezim cu 15-20 de minute mai devreme, sa facem genuflexiuni, exercitii de intindere, de rotire a trunchiului, flotari, apoi un dus, cu 10 secunde de apa rece, la final. Fitness-ul este un mod de viata. In concluzie, daca schimbam putin modul de viata si alimentatia, cu siguranta vom fi mai sanatosi, vom trai mai mult si mai bine.

- Aveti de gand sa deschideti un cabinet si in Romania. Cand va fi inaugurarea?

- Totul depinde de obtinerea autorizatiilor de la Ministerul Sanatatii. De asemenea, trebuie sa gasesc si specialisti kinetoterapeuti care sa ma ajute in lucrul cu pacientii. De cand am inceput sa practic kinetoterapia, mi s-a schimbat total perceptia asupra bolilor, desi sunt medic. Mi-am dat seama ca, in afara studiilor de specialitate, trebuie sa te bazezi pe experienta proprie, pe care nu o poti dobandi decat prin practica. De aceea, si oamenii cu care voi lucra trebuie pregatiti inainte - sa le explic ce exercitii sunt utile pentru fiecare diagnostic, pentru fiecare pacient in parte; este nevoie de 4-5 luni de initiere pentru a avea un colectiv valoros. Altfel, nu am ce cauta in Romania!

D-l dr. VIOREL MASTAC poate fi contactat in Chisinau, la tel. 0037/369012448

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu