Durerile de spate sunt acute sau cronice. Durerea acuta apare din senin, este puternica dar dureaza putin, in timp ce durerea cronica consta in dureri care dispar si reapar, puternice, timp de cel putin doua luni de zile. 90% dintre pacientii cu dureri cronice se refac intr-o luna, in timp ce 60 % din pacientii cu dureri acute se refac in cateva zile.
Unde se formeaza durerea?
Coloana vertebrala este alcatuita din 30 de vertebre, intre care se afla nervii maduvei spinarii.
Tot intre vertebre se afla si
discurile intervertebrale care fac posibil spatiul dintre vertebre si
miscarea coloanei ( implicit, a spatelui ).
Vertebrele sunt unite de ligamente si tendoane. Coloana vertebrala se imparte in 5 zone: cervicala, toracala, lombara, sacrala si coccigiana. In 70% din cazuri, durerea este localizata in zona lombara (in zona mijlocului). Durerea de spate iradiaza din locul afectat (muschi, nerv, articulatie, os), la inceput fiind acuta, apoi cronica daca nu este tratata. Durerea este resimtita ca arsuri, intepaturi, junghiuri, lovituri sau senzatia suparatoare ca cineva iti rasuceste un obiect in acel loc. |
|
Cauze si sfaturi
Iata care sunt cele 10 cauze ale durerilor de spate!1. Miscare brusca sau gresita - Desi discurile intervertebrale ofera flexibilitate spatelui, unele miscari bruste sau gresite pot declansa o durere puternica. Junghiul din zona lombara poate fi provocat de o banala aplecare sau de un curent de aer rece. Daca stii ca suferi de dureri de spate, evita miscarile de rotatie sau aplecare bruste.
2. Ridicarea unui obiect greu - Cand ridici ceva greu, cand iti fortezi spatele pentru a te intinde cu ceva greu in mana sau cand iti incordezi muschii pentru a ridica sau aseza copilul in patut, trebuie sa eviti miscarile ample, aplecarea brusca si ridicarea intr-o singura mana. La fel de suprasolicitat este spatele si cand duci un bagaj sau o sacosa grea intr-o singura mana, moment in care soliciti toata acea jumatate a corpului ( gat, umar, brat, spate si sold ).
Daca trebuie sa cari ceva greu, incearca sa imparti greutatea pe ambele maini, astfel incat sa eviti aplecarea intr-o parte. Indicat ar fi sa porti greutatea in spate ( rucsac ) sau in fata ( port bebe ). Cand vrei sa ridici ceva greu de jos, nu te apleca de spate cu picioarele drepte, ci lasa-te "pe vine", apuca obiectul, apoi ridica-te impingand greutatea in genunchi si picioare.
3. Pozitia gresita a spatelui - O cauza majora pentru durerile de spate este pozitia defectuoasa a spatelui la birou, la masa, in pat, pe scaun, etc. Cu cat inaintezi in varsta, cu atat spatele este mai obisnuit cu pozitia gresita si o adopta ca fiind ceva normal. Pozitia defectuoasa a coloanei implica dureri care pot deveni insuportabile.
4. Sederea indelungata in picioare sau pe scaun - Daca petreci
zi de zi mai multe ore in aceeasi pozitie, in picioare sau pe scaun, cu
siguranta ai sau vei avea dureri de spate. La fel o sa se intample si
daca petreci mult timp la volan sau te concentrezi asupra monitorului,
deoarece suprasoliciti muschii si oasele gatului, umerilor si spatelui.
Alege scaunul ergonomic, fa o pauza de 5-10 minute la fiecare 2 ore de lucru si incearca sa faci acasa exercitii fizice, de stretching, care vor relaxa musculatura si vor atenua durerile. |
|
In timpul si dupa sarcina, este bine sa porti un brau sau un corset care sa sustina zona lombara, mai ales atunci cand ridici, cari, mergi sau tii bebelusul in brate.
Pentru atenuarea durerilor, incearca exercitii de stretching pentru gravide, mai ales cel in care te intinzi ca o pisica, faci miscari de rotire a bazinului sau intinzi mainile pe langa gat si in spatele capului. Poti incerca si un tratament bazat pe fizioterapie.
6. Menstruatia - In timpul SPM ( Sindrom Pre Menstrual ), mai precis, cu o saptamana inainte de aparitia menstruatiei, poti suferi de dureri lombare acute. Poti scapa de durere cu ajutorul unei pastile analgezice ( Nurofen, Panadol, Piafen, Paracetamol ) sau prin masaj. De mare ajutor pot fi si exercitiile fizice sau jogging-ul usor, in natura, care atenueaza durerea si scad simtitor crampele musculare din zona pelvina si lombara.
7. Tensiunea musculara - O alta cauza a durerii de spate este tensiunea musculara sau miscarile necontrolate ale muschilor, care apar in urma unei activitati fizice intense sau a suprasolicitarii unei anumite grupe de muschi. De asemenea intinderea ligamentelor sau exercitiile fizice neregulate pot inrautati conditia musculara.
8. Sporturile riscante pentru spate - Tenisul, de exemplu,
implica multe miscari rapide, de inaltare sau rotire, iar inotul si
baletul implica intinderea spatelui, gatului si umerilor. In acest
sens, nu uita de incalziri si de masaj dupa ce practici un sport.
Masajul si exercitiile de stretching sunt menite sa intensifice circulatia sanguina si sa relaxeze
coloana vertebrala si musculatura.
9. Sedentarismul - Este o practica foarte periculoasa pentru intreg organismul deoarece incurajeaza un stil de viata nesanatos, care implica dureri de spate si obezitate ( alimentatie dezordonata, lipsa exercitiilor fizice, mentinerea unei pozitii defectuoase a spatelui si gatului). |
|
10. Fumatul - Poate nu stiai, dar fumatorii sunt mult mai predispusi la dureri de spate decat nefumatorii.
Ce afectiuni ascund durerile de spate?
Aceste afectiuni, in care durerea de spate este doar un simptom, evolueaza uneori tacit, fara sa fie depistate si tratate sau isi fac simtita prezenta printr-o criza puternica, neasteptata. Aceste afectiuni sunt:- Osteoporoza - Boala a oaselor, specifica femeilor cu varsta peste 40 de ani sau care sufera de menopauza timpurie. Osteoporoza consta in scaderea rezistentei si densitatii oaselor, ceea ce duce cu usurinta la fracturi de vertebra sau sold.
- Deformarea coloanei - Prin deformarea coloanei, se creeaza o presiune puternica asupra muschilor, tendoanelor si ligamentelor din zona deformarii. Deformarile coloanei vertebrale sunt scolioza ( curbarea intr-o parte ), cifoza ( curbarea in partea superiora, "cocoasa" ) si lordoza.
- Spondiloza si spondilartroza - Sunt boli ale cartilajului articulatiilor de la nivelul coloanei vertebrale. In functie de cat de atacate sunt articulatiile, durerea se limiteaza la zona afectata sau poate chiar genera lipsa mobilitatii coloanei. Ulterior, din marginile vertebrelor cresc ciocuri de os care ataca nervul maduvei din acea zona si provoaca dureri ingrozitoare.
|
- Afectiunile renale si ginecologice - Infectiile renale, sangerarile, chisturile ovariene, endometrioza sau fibromul uterin pot cauza dureri de spate suparatoare.
- Hernia de disc - Aceasta afectiune serioasa apare in zona lombara, printr-o durere brusca, care impiedica orice miscare si care se intinde pe picior. Poate provoca lombosciatica si este cauza de obicei de efort fizic intens dupa o perioada lunga de repaus, ridicarea unei greutati mari, miscari bruste din talie sau traumatisme.
- Tumori ale coloanei - Tumorile de la nivelul coloanei vertebrale sau zonei pelvine pot cauza si ele dureri de spate.
Medic si diagnostic
Medicii la care poti merge cand te doare spatele sunt: medicul de
familie, medicul ortoped, medicul reumatolog si medicul neurolog.
Pentru a stabili un diagnostic precis, medicul iti va face o evaluare cu diverse intrebari ( anamneza ) pentru a stabili clar conditiile declansarii durerii. Ulterior, va avea nevoie de o serie de investigatii: radiografie, CT (computer tomograf) sau MRI ( Resonanta magnetica ).
|
Tratament medical
In stadiu incipient, medicul iti va prescrie medicamente antiinflamatorii nesteroidiene, care nu sunt periculoase, nu dau dependenta si le poti cumpara de la farmacie, fara reteta. Cand te afli inca acasa si durerea te subjuga, poti calma senzatia de durere cu medicamente analgezice si antiinflamatorii ( Aspirina, Nurofen, Piafen, etc. ).
Celelalte metode de tratament care functioneaza sunt: masajul, fizioterapia, stimularea nervoasa, exercitiile fizice si tratamentul chirurgical. Totusi, tratamentul chirurgical este recomandat doar atunci cand: un disc este deplasat, o vertebra se misca anormal, vertebrele nu sunt aliniate, suferi de hernie de disc, scolioza sau stenoza spinala ( ingustarea canalului spinal de la nivelul gatului ).
Fizioterapia si masajul sunt eficiente in ameliorarea durerilor, metoda cel mai eficienta de masaj fiind cea de masare a punctelor dureroase. Exercitiile fizice trebuie realizate doar de persoane specializate, pentru a obtine efectul dorit.
Unele persoane raspund bine la aplicarea de comprese reci, in timp ce altele simt o ameliorare a durerii in urma aplicarii compreselor calde sau umede.
|
4 Tratamente naturiste
1. Fitoterapia - Unul dintre cele mai cunoscute remedii
se bazeaza pe puterea ardeiului iute, care contine capsaicina.
Capsaicina inhiba rapid durerea si reduce rigiditatea muculaturii.
Incearca acest amestec! Pune la macerat, pentru 7 zile, ½ pahar de spirt, ½ pahar de otet si 5 linguri de ardei iute. Cu acest amestec, fa-ti un masaj o data pe zi. La fel de eficient este si amestecul egal intre glicerina si tinctura de ardei iute.
2. Homeopatia - Medicii homeopati te sfatuiesc sa inlaturi durerea de spate prin administrarea de ceaiuri, siropuri si pastile pe baza de Arnica si Hypericum.
3. Dusuri calde - In fiecare zi, fa un dus cald si miscari in forma cifrei 8. Atunci cand faci dus, stai in pozitia " pe vine" si insista cu jetul de apa calda pe zona lombara.
4. Cald si rece - Aplica alternativ comprese reci si calde pe zona dureroasa. Compresele vor relaxa musculatura si vor ameliora durerea, mai ales daca durerea este provocata de o intindere. Incepi intotdeauna cu compresele reci.
RecomandariAtunci cand corpul o cere, odihneste-te! Nu il obosi mentinand aceeasi pozitie timp indelungat!Cand esti acasa si iti simti spatele incordat, intinde-te pe podea, pune o perna sub cap, apoi flexeaza si intinde picioarele cateva minute. Atunci cand durerea te loveste puternic, este bine sa stai in pat cel putin 10 ore, apoi chair este indicat sa faci activitati fizice usoare, pentru a ameliora durerea. Sederea prelungita in pat amana insanatosirea! Daca la locul de munca esti tintuita pe scaun, regleaza biroul, scaunul si monitorul computerului la inaltimea potrivita tie. Tine talpile pe podea si evita pozitia "picior peste picior". |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu